Kulman takana odottavat UAY:n ilma-asemestaruuskilpailut sekä vuosikokous 8.-9. maaliskuuta 2024. Muista ilmoittautua viimeistään 28.2. kello 24.00 mennessä. Katseet on kuitenkin myös suunnattava jo kohti kesää. Ammuntakesään voit valmistautua kurssittamalla itseäsi. Nimittäin – olisitko halukas aloittamaan toiminnallisten ammuntojen harrastamisen? Siihen on paljon eri vaihtoehtoja, joita tässä hieman avataan. Käytännössä vaihtoehdot ovat IDPA, SRA ja IPSC (Practical).

IDPA on matalalla kynnyksellä aloitettavissa oleva taktinen pistoolilaji

IDPA ei vaadi ”korttia”, 3 kertaa voi sääntöjen mukaan käydä ”ilmaiseksi”, mutta kilpailuihin osallistuminen vaatii tasokokeen ampumista (Classifier) ja 50 taalan maksua kattojärjestölle. Muun muassa UAY:n Helsingin alaosasto järjestää tänä keväänä Classifier-ammunnat Santahaminassa, joka mahdollistaa osallistumisen eritasoisiin kisoihin kaikkialla Suomessa ja maailmalla.

Aseeksi kelpaa 9-milliset tai isommat pistoolit ja revolverit useissa eri luokissa, peruspistooleista aina isompiin ja aivan pienimpiin taskuaseisiin ja punapisteellä varustettuihin. Aseilla on tosin maksimiko ja paino (<1219g), koska aseiden on oltava ”kannettavia” (Concealed Carry). Esimerkiksi CZ Shadow 2 on liian painava ja jotkut kilpapistoolit liian isoja. Peruskoon aseentarkastuslaatikon koko 222mm x 152mm x 41mm. Asekotelon tulee olla vyötäröllä kannettava ja peitettävä päällysvaatteen alle. Nykyisin IDPA:aa voi ampua myös 9mm pistoolikarbiinilla.

SRA:ssa on ammuttava kiväärillä ja pistoolilla, toki aseita voi kaverilta lainata

Pistooliksi kelpaa vähintään 9-millinen, keskisytytteisellä patruunalla toimiva itselataava pistooli ja revolveri (laukaisuvastus yli 1,5 kg, jos ei varmistinta tai vireestäpäästövipua), siis kaikki sotilaspistoolit. Kivääri itselataava, keskisytytteinen patruuna ja vähintään 20 patruunan lippaat. Optiikalla tai rautatähtäimillä.

UAY:n ensimmäinen SRA-mestaruuskilpailu järjestettiin viime syksynä ja tänä vuonna järjestetään myös. Upseeriampujien määrä on hyvässä kasvussa. Santahaminassa aloitetaan säännöllinen harrastaminen nyt keväällä.

SRA-ammunta vaatii SRA-ampujan statuksen, mutta harjoituksiin osallistumista ja harjoittelua varten riittää SRA-kurssin teoriaosuus suoritettuna. Niitä UAY on järjestänyt EHSRA-seuran kanssa jo pitkään, viimeksi nyt helmikuussa 2024. Myös MPK ja moni ampumaseura järjestää SRA-kursseja.

Practicalissa (IPSC) on sekä kivääri- että pistooliluokkia jokaiseen makuun

Practicalissa on oltava Turvallisen Ampujan (TA) -status.  Useat ampumaseurat järjestävät kursseja vuosittain.

Practicalissa on kivääri- ja pistooliluokkia jokaiseen asemakuun alkaen kaikista Production luokan aseista (9mm Glockit yms) Standardiin (paremmat metallirunkoiset pistoolit) ja Classiciin (1911-tyyliset pistoolit). Practicalia on ammuttu UAY:n piirissä vuosittain jo kauan, kiitos Jarin ja muutaman muun aktiivisen jäsenen.

Kaikki jäsenemme kokemuspohjasta riippumatta ovat tervetulleita tutustumaan ja harrastamaan toiminta-ammuntaa hyvässä seurassa ja matalalla osallistumiskynnyksellä.

Lajeja kuvaili jäsenemme Jukka S

Kuva: Free downloadable Shootidpa Instagram picture

Kategoriat: Projekti

Auvo

Kommodori (evp) Auvo Viita-aho on UAY:n jäsenmanageri ja verkkosivujen ylläpitäjä/kehittäjä,. Viita-aho kirjoitti myös vuonna 2020 yhdistyksen 100-vuotisjuhlakirjan.