Upseerien ampumayhdistys täytti 100 vuotta vuonna 2020. Valitettavasti juhlavuotta kuritti maaliskuussa toden teolla käynnistynyt koronaepidemia, joka käytännössä esti kaikkien juhlallisuuksien järjestämisen.
Juhlavuoden tapahtumat
100 vuotta historiaa on merkittävä virstanpylväs minkä tahansa yhdistyksen toiminnassa, joten vuoden juhlistaminen otettiin yhdistyksessä tosissaan. Yhdistys aloitti jo vuosia ennen juhlavuotta erillisen, vapaaehtoisen, kymmenen euron tukimaksun keräämisen jäseniltään menojen kattamiseksi. Toki myös maanpuolustusta lähellä olevien säätiöiden uskottiin tukevan juhlavuoden toimintaa.
Yhdistys päätti kustantaa erillisen noin 300-sivuisen juhlakirjan, joka painottuisi vuoden 1995 historiikin jälkeiseen aikaan. Teoksen kooksi iteroitui vuosikirjan korkuinen, mutta leveämpi (210 mm x 210 mm) formaatti. Vuosikirjan kirjoittajaksi ryhtyi muun hallituksen kannustuksesta ja tuella kommodori Auvo Viita-aho. Kirja on luettavissa matalaresoluutioisena versiona alla näkyvästä linkistä.
Tiedoston sisällysluetteloon on lisätty hyperlinkkejä selailun helpottamiseksi. Avaa tiedosto selaimen sijaan mieluusti Adobe Acrobat -ohjelmalla ja valitse valikosta ”näyttö-sivunäyttö-kahden sivun näyttö”, niin saat aukeamat kuvineen mielekkäästi näkyviin.
Päätettiin, että vuotta juhlistetaan muun muassa seminaarin ja juhlakirjan julkistamisen muodossa 12.6., kun yhdistys virallisesti viettää vuosipäiväänsä. Lisäksi talvi- ja kesä- mestaruuskilpailujen yhteydessä muistettaisiin jäseniä ja kumppaneita normaalia enemmän. Alaosastotkin valjastettiin järjestämään tapahtuma, jolla voidaan alueellisesti huomioida yhdistyksen olemassaolo ja merkitys.
Ilma-asemestaruudet jäivät ratkomatta
Ilma-asekilpailut ja vuosikokous päätettiin alun perin järjestää Lounais-Suomen alaosaston tuke- mana Säkylän varuskunnassa 24. – 25.3.2020. Vuosikokouksen yhteydessä järjestettävälle illalliselle kutsuttiin yhdistyksen kunniajäsenten, entisten puheenjohtajien ja kokousosallistujien lisäksi myös Säkylän ja Lounais-Suomen vaikuttajia.
Toisin kuitenkin kävi. Valtioneuvos- ton annettua koronavirustiedonantonsa torstaina 12.3., alkoi tapahtumien siirtäminen tai peruuttaminen. Myös UAY:n oli siirrettävä ilma-asekilpailu ja vuosikokous myöhemmin pidettäväksi. Vasta syys- kuussa uskallettiin päättää ilma- asekilpailujen uudesta ajankohdasta, ja päädyttiin viikonloppuun 14. – 15. marraskuuta Turussa Turun Seudun Ampujien radalla ja tuella.
Lokakuussa tuokin järjestely osoittautui mahdottomaksi, ja ilma- asekilpailut jouduttiin muuttamaan kotiratakilpailuksi alaosastoittain.
Sadan pisteen kilpailu
Ilma-asekilpailuihin räätälöitiin erikoisuutena 100 pisteen ilmakiväärikilpailu juhlavuoden kunniaksi. Kilpailulle laadittiin ihan omat sääntönsä, mutta perusajatuksena on, että lähimmäs sataa pistettä ampunut kilpailija voittaa.
Koska laukauksia on käytettävissä runsaasti ja yli sadan pisteen ampuminen aiheuttaa tuloksen mitätöinnin, on vähemmänkin ampuneella mahdollisuus voittaa kilpailu.
Toki tasatulosten tapauksessa vähemmillä laukauksilla tuloksen saavuttanut vie mestaruuden. Kilpailu päätettiin ampua optisten aseiden sijaan sekä kiväärillä että pistoolilla. Ammunta toteutettiin vuoden 2021 syksyllä ammutussa kilpailussa kilpailuissa.
Vuosipäivä Helsingissä
Koronatilanteen takia ei yhdistyksen vuosipäivää juhlistettu päiväseminaarin merkeissä 12.6. Santahaminassa. Samaan yhteyteen suunniteltu 100- vuotisjuhlakirjan julkaisu siirtyi myös myöhemmälle syksyyn.
Alun perin suunniteltiin järjestettävän myös iltajuhla vuosipäivän juhlinnan jälkeen ravintola Pörssissä Helsingissä. Tilaisuus siirrettiin lopulta itsenäisyyspäivälle 6.12.2020, jossa yhteydessä myös juhlakirja piti julkaista. Avéc-juhlaan piti kutsuman jäsenten lisäksi keskeisiä yhteistoimintakumppaneita.
Kun Tasavallan presidentti ilmoitti peruvansa itsenäisyyspäivän juhlinnan, päätti yhdistyskin luopua juhlinnasta. Kirja yritettiin vielä julkaista 11.12. pienimuotoisessa tilaisuudessa yhdistyksen syntysijoilla Katajanokan Kasinolla, mutta siitäkin tapahtumasta jouduttiin lopulta luopumaan.
Kesämestaruuskilpailut Hälvälässä
Ruutiasemestaruudet ratkottiin juhlavuonnakin perinteisesti Hälvälän ampumaradoilla, nyt kuitenkin virustilanteen viivyttämänä vasta 10. – 12.8.2020. Ensimmäinen kilpailupäivä vietettiin Hätilässä, jossa jo perinteisen maastoammunnan alle ammuttiin myös rynnäkkökiväärikilpailu (itselataava kivääri).
Ruutiasekilpailujen yhteydessä järjestettiin poikkeuksellisesti myös vuosikokous sekä normaalia hieman ohjelmallisempi illallis- ja palkintojenjakotilaisuus, jonka yhteydessä juhlavuonna muistettiin useita ansioituneita yhdistyksen jäseniä ja yhteistyökumppaneita. Mukana olivat myös Viron ampuvat upseerit, sillä maaottelu järjestettiin sekin poikkeuksellisesti mestaruuskilpailujen yhteydessä. Kesämestaruuskilpailujen yhteydessä yhdistys jakoi myös 100-vuotislippiksiä ja keväällä jakamatta jääneitä 100-vuotismukeja.
Svinhufvud komentajille
Aktiivipalveluksessa oleville komentajille (vast) tarkoitettu Svinhufvudin kilpailu ammutaan yleensä kesämestaruuskilpailujen yhteydessä. Juhlavuoden suunnitelmaan kuului kilpailun ampuminen Santahaminassa syyskuussa komentajien neuvottelupäivien yhteydessä. Ajatusta pidettiin erinomaisena, sillä potentiaalisesti tähän kilpailuun olisi saatu näin järjestettynä poikkeuksellisen paljon osallistujia. Kilpailu päätettiin ampua iso- pistoolin sijaan palveluspistoolilla.
Valitettavasti tämäkään tapahtuma ei tässä erikoistilanteessa onnistunut, joten kilpailu ammuttiin perinteiseen tapaan ruutiasemestaruuskilpailuissa eikä puheenjohtaja saanut tälläkään kertaa kilpakumppaneita. Idea jää kuitenkin elämään ja toivottavasti ammunta toteutuu vielä joskus.
Alaosastot juhlistavat alueellisesti
Useat alaosastot tarttuivat hallituksen kutsuun järjestää soveltuvia tapahtumia alueellisesti. Näitäkin tapahtumia virustilanne sotki, mutta suunnitelman mukaisesti seuraavat alaosastot olivat järjestämässä tapahtuman alueellaan:
- 25.1. Maanpuolustuskorkeakoulun alaosasto järjesti ammunnan perinneaseilla, juhlapäivällisen ja upseerisaunan
- Hämeenlinnan alaosasto suunnitteli talvisodan alkamisen muistopäivänä perinneammuntaa ainakin Pystykorva-kivääreillä
- Keski-Suomen alaosasto suunnitteli kutsuvierastapahtumaa (UAY, varuskunta, reserviläisjärjestöjä): Palvelusammunnat 1-4, kahvitus ja saunominen
- Mikkelin alaosasto suunnitteli kutsuvierastapahtumaa: UAY 100-vuotta esitelmä, haulikko-ja practicalkilpailut, päivällinen ja sauna
- Pirkanmaan alaosasto suunnitteli kotiratakilpailua Keski-Suomen alaosastoa vastaan
- Suomenlahden alaosasto suunnitteli Upinniemessä joukkuekilpailua ilmapistoolisimulaattoreilla, tutustumista RK-simulaattoriin, kahvitusta ja palkitsemisia
- Pohjois-Kymi suunnittelee 100 laukauksen riistamaalikilpailua
Edellisiä vuosipäiviä
Yhdistys on viettänyt viiden vuoden välein juhlavuosiaan aina sopivalla tavalla. Juhlavuosina yhdistys palkitsee ansioituneita jäseniä ja yhteistyökumppaneita normaalia enemmän. Merkittävin huomionosoitus on yleensä kunniajäseneksi kutsuminen.
95-vuotista taivalta juhlittiin ilma-asemestaruuskilpailujen yhteydessä keväällä 2015 Turun upseerikerholla.
Vuonna 2010 järjestettiin yhdistyksen 90-vuotisjuhlatilaisuus Maanpuolustuskorkeakoululla. 90-vuotisjuhlassa huomion keskipisteenä oli everstiluutnantti Juhani Sillanpää, jonka tasavallan presidentti oli UAY:n esityksestä nimittänyt liikuntaneuvokseksi. Markku Lainevirran juhlapuheen voit lukea täältä.
Vuonna 2005 muistettiin jäsenistöä 85-vuotisjuhlatilaisuudessa Lappeenrannan upseerikerholla mestaruuskilpailujen yhteydessä.
80-vuotisjuhlaa vietettiin 12.6.2000 Santahaminassa erityisesti kadettien ja varusmiesten ampumakoulutuksesta keskustelevan seminaarin merkeissä. Seminaarin päätteeksi järjestettiin cocktailtilaisuus Santahaminan upseerikerholla. Juhlavuonna kilpailijat lakitettiin juhlallisesti yhdistyksen logolla varustetulla lippalakilla.
Edellisen historiikin esitteli sen kirjoittaja, eversti Matti Haapalinna juhlayleisölle vuonna 1995, kun UAY juhlisti pienimuotoisesti 75-vuotista taivaltaan mestaruuskilpailujen yhteydessä Hämeenlinnan upseerikerholla.
Vuonna 1990 juhlittiin 70-vuotiasta yhdistystä runsain muistamisin ruutiasemestaruuskilpailujen yhteydessä Hämeenlinnassa. Juhlan kunniaksi oli lajeihin lisätty ikämiessarjoja. Lisäksi järjestettiin tukijoille 19.12. glögitilaisuus Helsingissä.
Yhdistyksen 50-vuotisjuhlaan 1.6.1970 osallistuivat mm. puolustusministeri Arvo Pentti ja puolustusvoimain komentaja, kenraali KO Leinonen. Everstiluutnantti Teuvo Musto laati juhlavuoden kunniaksi historiikin, joka julkaistiin jo vuoden 1969 vuosikirjan yhteydessä ja se oli näin juhla- vuonna jaettavissa yhdistyksen eri tapahtumissa.
Taito takaa turvan
Kohti juhlavuotta tultaessa, pohti yhdistyksen hallitus pitkään vaihtoehtoja sloganille, joka parhaiten kuvaisi UAY:n tavoitteita ja merkitystä ampumataidon ylläpidossa ja kehittämisessä. Luova työ, kuten hokemien riimittely, jakaa usein mielipiteitä. Lopulta hallitus päätyi Keijo Vesasen ehdotuksen pohjilta muokattuun sanaparteen ”Taito takaa turvan”. Lauseeseen on ladattu enemmän ajatuksia kuin siitä ehkä heti ensikuulemalla tunnistaa.
”Taito” on yhdistykselle tärkeä käsite. Ammunta on nimenomaan taitolaji, eikä osaamista voi käytännössä siirtää esimerkiksi varusmiehille ilman henkilökohtaista tuntumaa hyvän laukauksen aikaansaamiseen. Siksi ampumataidon ylläpitäminen ja kehittäminen Suomen upseeriston – ja laajemmin koko asevelvollisuusarmeijan keskuudessa on UAY:n keskeisin tavoite.
”Turva” puolestaan viittaa Puolustusvoimiin sotaa ennaltaehkäisevänä toimijana osana yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Puolustusvoimien suorituskyvyllä luodaan hyökkäystä ennaltaehkäisevä kynnys. Suorituskyvyn puolestaan muodostavat Puolustusvoimien määritelmän mukaan joukko, materiaali ja käyttöperiaatteet. Upseerien Ampumayhdistyksellä on ollut merkitystä kaikkien mainittujen osa-alueiden kehittämisessä. Erityisen tärkeänä yhdistyksen rooli säilyy tehtävänsä osaavan joukon ja sen ampumataidon luomisessa ja ylläpidossa.