Yhdistyksen hallitus ja vuosikokous kokoontuivat perjantaina 24.3. Hämeenlinnassa ravintola Seiskassa. Sääntömääräisissä asioissa vuosikokous ei sisältänyt dramatiikkaa. Vanha hallitus valittiin jatkamaan, toimintakertomus ja toimintasuunnitelma hyväksyttiin käytännössä sellaisenaan ja vastuuvapauskin hallitukselle myönnetiin. Kenraalimajuri Kari Nisula jatkaa yhdistyksen puheenjohtajana.

Keskustelua hallitsivat kilpailusääntöjen pitkään meneillään ollut uudistus sekä huoli alaosastojen elinmahdollisuuksista. Kilpailusääntöihin on tehty useita uudistuksia, mutta keskusteltavaa riittää edelleen. Luonnosasteella olevat kilpailusäännöt päätettiinkin laittaa sivustolle kaikkien kommentoivaksi. Kommentointi edellyttää kirjautumista omalle tilille, josta löytyy sinne linkki. Eniten keskustelutti toiminnallisten ammuntojen osuus. Luonnossääntöihin onkin kirjattu yhdistyksen uusiksi lajeiksi Practicalin rinnalle sekä Sovellettu reserviläisammunta (SRA) että itsepuolustusammunta IDPA. Jo tälle syksylle on suunnitteilla UAY:n SRA-mestaruuskilpailu. Selvästi on nähtävissä, että UAY:n on suuntauduttava yhä tukevammin myös toiminnallisten ammuntojen alueelle.

Sitten tuo iäisyysaihe – alaosastot. Sekä Lapin että Niinisalon alaosastot ovat ilmoittaneet halunsa lopettaa alaosaston toiminta. Savo-Karjala lopetti toiminnan hiivuttua tilinsä eikä edes Helsingissä ole Nordean kilpailujen ja kadettiotteluiden poisjäännin jälkeen toimintaa. Poikkeuksiakin on, kuten esimerkiksi vuoden alaosastoksi valittu Pirkanmaa sekä aina aktiivinen Lounais-Suomi. Molemmat havittelevat osuuttaan myös lakkautuslistalla olevasta Niinisalon alosastosta. Alaosastojen alkuperäinen ajatus oli paikallisen ampumatoiminnan aktivointi joukko-osastossa. Sittemmin on alaosastoja yhdistelty, eikä paikallisuus enää useinkaan toteudu. Alaosastokilpailut ovat melko kuollut kirjain eikä alaosastoilla ole enää kilpailuilmoittautumisten keskittämisen jälkeen mitään pakollisia velvoitteita. Kiinnostus ampumaurheilua kohtaan on vuosien varrella vähentynyt ja harrastajajoukko ikääntynyt. Tosiaalta saatamme elää ammunnan uutta etsikkoaikaa toiminnallisten ammuntojen harrastamisen nostaessa päätään nuorison keskuudessa sekä Ukrainan sodan siivittäessä yleisemmin uutta innostusta ampumatoimintaa kohtaan.

UAY:n mestaruuskilpailuissa järjestetään toki edelleen joukkuekilpailut, eikä alaosastoja parempaa joukkueiden muodostamisperustetta ole vielä löydetty.

Vuosikokouksen asiakirjat ja päätökset tulevat kirjautuneiden jäsenten selailtavaksi paikkoin.

Lähes 40 jäsentä kokoontui vuosikokoukseen päättämään yhteisistä asioista.

Auvo

Kommodori (evp) Auvo Viita-aho on UAY:n jäsenmanageri ja verkkosivujen ylläpitäjä/kehittäjä,. Viita-aho kirjoitti myös vuonna 2020 yhdistyksen 100-vuotisjuhlakirjan.